Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Julemåneden sætter pres på leveren

Af fysioterapeut Mark Ebbesen

Rygsmerter mellem skulderbladene stammer ofte fra dysfunktioner i leveren. Specielt julemåneden sætter pres på leveren.

For at forstå sammenhængen skal man se det i det perspektiv at ryghvirvlerne mellem skulderbladene indgår i det nervesystem som går til leveren. Det vil sige at de signaler som kommer fra ryghvirvlerne går til leveren og de signaler som kommer fra leveren ender ud i ryghvirvlerne. Så hvad der sker det ene sted, har påvirkning på hvad der sker det andet sted.

Derfor er det altafgørende hvordan leveren har det. Leveren bliver påvirket af dårlige madvaner. Såsom hvis man indtager for meget mad som indeholder protein, kulhydrat, toxiner, fed mad og alkohol vil det resultere i at leveren vil være konstant på overarbejde for at nedbryde den føde og drikke som man har indtaget. Grundet leverens overarbejde vil der så blive sendt signaler op til ryghvirvlerne mellem skulderbladene som gør at ryghvirvlerne bliver mere følsomme og kan gøre ondt.

Derfor kan man i de perioder som f.eks. julemåneden hvor man spiser lidt mere fedt og usundt opleve at ryggen bliver mere stiv, gøre ondt og generelt giver gener.

Der er en række ting som man kan gøre uden at man nødvendigvis skal lægge hele sin livsstil om.

Det det handler om er ikke at partout bombardere sin krop og lever med den kost som giver overarbejde til kroppens celler og leverens nedbrydningsarbejde af kosten. Den kost og drikke som man i særdeleshed skal være opmærksomme på er:

- For mange kulhydrater

- For meget protein

- Forarbejdet mad

- Mad med E-numre

- Alkohol

- Kaffe efter kl. 15 (kroppen kan ikke nå at nedbryde koffeinen inden man skal sove, derfor kan det ødelægge nattesøvnen og dermed kroppens restituering og helning.

- Sodavand

Det der er vigtigt at pointere er at man ikke decideret behøver at undgå at spise det ene eller det andet. Det handler om variation, hvor man så skal spise mindre og mere varieret af det ovenstående. Man vil selvfølgelig opnå hurtigere og bedre resultater hvis skærer helt ned på f.eks. alkohol, forarbejdet mad, sodavand osv.

Kosten gør det selvfølgelig ikke alene. Hvis man generelt vil have en bedre lever, så handler det også om at få bevæget sig hvor man får pulsen op. Vores organer er fyldte med blod, næringsstoffer mm som kræver at de bliver bevæget eller mobiliseret igennem som det hedder. Det bliver de ved at vores åndedrætsmuskel fungere som et stempel og pumper dem hver gang man trækker vejret. Jo dybere man trækker vejret, jo mere bliver organerne pumpet og det er der leveren har det bedst at den bliver hjulpet til at forarbejde maden, det hjælper den fysiske aktivitet til.

Så hvis man oplever at man har smerte imellem skulderbladene kan man selv gøre noget ved kosten og fysiske aktivitet.

Dog er det vigtigt at man ikke tænker på variationen i kosten, da kroppen har brug for lidt af det hele. Dog har den ikke brug for så meget af det som er skitseret og som er det man får mest af i julemåneden.

Jeg er indehaver af Køge Bugt Ryg & Knæcenter. Høj faglighed, kvalitet og den nære behandling er essentiel for mig. Derfor er det vigtigt at betragte mennesket holistisk. Det vil sige finde årsagen til smerterne og ikke fokusere på symptomerne. F.eks. kan hovedpine stamme fra en ankelforstuvning.

Publiceret: 06. Januar 2017 07:00
¨

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lørdagsavisen

Forsiden netop nu
ANNONCER
Se flere